Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/spaaren/domains/spaarenwin.nl/public_html/wp-content/plugins/fetch_url_links/fetch_url_links.php on line 243
Kredietscores begrijpen: een gezond kredietprofiel verbeteren en behouden - Spaarenwin

Kredietscores begrijpen: een gezond kredietprofiel verbeteren en behouden

Kredietscores zijn de cijfers die de financiële waarde van een persoon beschrijven. Ze worden door geldschieters gebruikt om te bepalen of ze een lening goedkeuren of niet, evenals de voorwaarden van die lening. Ze zijn ook een sleutelfactor bij veel andere beslissingen, zoals verzekeringspremies, abonnementen voor mobiele telefoons en zelfs huurwoningen. Maar scoresystemen verschillen en niet alle geldschieters gebruiken dezelfde modellen om hun beslissingen te nemen. Het is niet altijd gemakkelijk om kredietscores te begrijpen, maar er zijn een paar basisprincipes die de meeste consumenten zouden moeten kennen.

Het grootste onderdeel van uw score is hoe consistent u uw schulden betaalt, en de timing van die betalingen. De betalingsgeschiedenis maakt ongeveer 35% uit van uw kredietscore en de vroegste gemiste betalingen hebben de grootste negatieve invloed op uw kredietscores. Laattijdige betalingen van schulden (inclusief leningen en creditcards) worden gerapporteerd aan de kredietbureaus en kunnen uw scores tot 30 dagen nadat ze zijn gerapporteerd beïnvloeden. De lengte van uw kredietgeschiedenis (samen met de gemiddelde leeftijd van uw rekeningen) en uw niveau van kredietgebruik zijn de andere grootste factoren bij het bepalen van uw scores, die respectievelijk 15 procent en 10 procent van uw kredietscore uitmaken. Hoe langer je krediet hebt gehad, hoe hoger je score; het openhouden van uw rekeningen is goed voor uw score, net als het aflossen van schulden en het vermijden van nieuwe leningaanvragen.

De “mix” van uw kredietrekeningen – de combinatie van leningen op afbetaling zoals hypotheken en autoleningen, evenals doorlopend krediet zoals creditcards – kan een kleine invloed hebben op uw score. Experian merkt op dat dit deel van uw score is gebaseerd op de verschillende soorten financiering die u in de loop van de tijd heeft gehad, en laat zien hoe verantwoordelijk u bent met het beheren van termijnrekeningen en doorlopende rekeningen. Kredietgebruik is een andere grote factor in uw score, en het is een beetje ingewikkelder om te beheren dan simpelweg uw rekeningen op tijd betalen. Het is het percentage van uw totale kredietlimiet waarop u een saldo heeft en het is het beste om dat saldo onder de 30% van uw totale kredietlimiet te houden.

Het kredietrapport van een persoon is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van persoonlijke financiën en het is van vitaal belang om uw kredietrapporten regelmatig te controleren op fouten. Het kost wat moeite om dit te doen, maar het is zeker de moeite waard: een enkele fout in uw kredietrapport kan uw score aanzienlijk verlagen. Om u op weg te helpen, hebben we enkele van de beste bronnen op internet verzameld. De snelste en gemakkelijkste manier om uw kredietrapporten te controleren, is door u aan te melden voor een gratis account bij een van de drie grote rapportagebureaus: TransUnion, Experian en Equifax.

Theun Langereis
We zijn toegewijd aan het verstrekken van waardevolle inzichten en bronnen over persoonlijke financiën. Van budgettering en beleggen tot schuldbeheer en pensioenplanning, we bieden praktische tips en deskundig advies om u te helpen financieel succes te behalen. Ga met ons mee op deze reis naar financiële vrijheid en empowerment.